Sinüzit tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir!

Uzman Dr. Fatih Fidan, sinüzitin yüz kemikleri içerisinde bulunan ve sinüs adı verilen hava ile dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Dr. Fidan, “Sinüzit belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterse de sıklıkla burun tıkanıklığı, baş ağrısı, geniz akıntısı, yüz ve gözlerin etrafında dolgunluk hissi, sarı veya yeşil renkte burun akıntısı, geceleri artan öksürük, boğazda yanma, ağız kokusu ve koku-tat duyularında azalma gibi belirtilerle karşımıza çıkar. Akut sinüzitte ağrı ön plana çıkarken kronik sinüzitte daha çok tıkanıklık ve geniz akıntısı görülür” diye konuştu.

‘CİDDİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR’

Hastalığın süresine göre değişkenlik gösterdiği 3 çeşidinin olduğunu söyleyen Dr. Fidan, “Akut sinüzit 4 haftadan kısa sürerken çoğunlukla soğuk algınlığı gibi belirti vermektedir. Subakut sinüzit, genel semptomlarının 4 ile 12 hafta arasında devam eden bir hastalıktır. Kronik sinüzit ise, genellikle 12 haftadan daha uzun süren çeşididir ve tekrarlayarak devam eder. Sinüzitin doğru tedavi edilmediğinde farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabileceğini unutmamalısınız” dedi.

‘ALERJİK BÜNYEYE SAHİP KİŞİLER AYRICA DİKKAT ETMELİ’

Dr. Fidan, “Akut sinüzitin en sık karşılaşılan sebebi virüslerdir ve bu durum genellikle kendini sınırlama eğilimindedir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde sık sık sinüzit atakları meydana gelebilir. Bu kişilerde sinüzit gelişmesinde hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz gibi çevresel faktörler ön plandadır. Eğer alerjik etkilere açıksanız bu duruma ayrıca dikkat etmelisiniz. Ayrıca geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışıklık sistem yetersizliği sık sinüzitin nedenlerindendir. Burunda bulunan polipler, tümörler, yabancı cisimler ve diş enfeksiyonları da sinüzite neden olan diğer faktörler arasında yer alır” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Fatih Fidan, alınacak birkaç önlemle sinüzitin ortaya çıkardığı etkenlerin engellenebileceğini belirterek, “Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmanızda fayda var. El hijyenine önem vermelisiniz. Sigara ve hava kirliliğinden uzak durup, alerjik reaksiyonlara karşı önlem almalısınız, soğuk algınlığınızı ihmal etmeyin ve gecikmeden uygun tedaviye başlamalısınız. Kuru havalarda nemlendirici cihazlar da kullanabilirsiniz” diye konuştu.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bin 566’sı uzman tabip, 673’ü tabip olmak üzere toplam 2 bin 239 hekimin atanacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir