Sağlıklı olmanın yolu ağızdan geçiyor

Ağız Sağlığı, Genel Sağlık İçin Ne Kadar Önemli?

Ağız sağlığı, genel vücut sağlığıyla doğrudan ilişkili bir konudur. Son araştırmalar, ağız sağlığının vücut sağlığı için ne kadar önemli bir ayna görevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Diş Hekimi Ayça Tarakçı, diş eti hastalıklarının bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Araştırmalar, diş eti problemleri yaşayan bireylerin, kalp krizi ve inme gibi hayati risklerle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sağlamak, bu tür riskleri azaltmanın en etkili yollarından biridir. Diyabetin de ağız sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Diş Hekimi Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir. Ağız sağlığı da diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının ağız sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

Ağız Bakterileri Kalbe Kadar Ulaşabilir mi?

Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti sorunlarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir