Otomotiv devlerinden biri 20 bin işçiyi işten çıkarıyor, fabrikaların neredeyse yarısını kapatıyor

Nissan, Tochigi’deki Akıllı Fabrikada İşten Çıkarmaları Duyurdu

Nissan Motor’un Tochigi’deki “Nissan Akıllı Fabrika” üretim hattında bir işçi olan Japonya’nın en büyük fabrikasında büyük değişiklikler yaşanıyor. Tesis, Tokyo’nun 105 kilometre kuzeyinde, Kaminokawa şehrinde yer alıyor.

Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Nissan, zorlu bir yılın ardından yaklaşık 11 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, Kasım ayında duyurulan 9.000 işten çıkarma planının yanı sıra toplamda 20.000 kişiyi etkileyecek geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak açıklandı. Şirketin küresel iş gücünde yüzde 15’lik bir azalma bekleniyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının bir parçası olan Nissan, bir dönem dünya genelinde en çok satış yapan otomobil üreticisi unvanına sahipti (2017-2018).

Yeniden yapılanma süreci üretim, satış, idari işler ve araştırma-geliştirme alanlarında çalışanları ve dış işbirlikçileri etkileyecek. Nissan, hangi fabrikaların kapatılacağını henüz açıklamazken, İngiltere’nin Sunderland şehrinde bulunan Avrupa’daki tek fabrikasının kapanmayacağı belirtiliyor. Bu fabrikada yaklaşık 6.000 kişi istihdam ediliyor.

Nissan’ın fabrika sayısının 2027’ye kadar 17’den 10’a düşmesi bekleniyor ve şirket bu sayede 500 milyar yen (yaklaşık 3,13 milyar avro) tasarruf sağlayacak. Ayrıca, maliyetleri azaltmak amacıyla daha az tedarikçiye yönelen bir tedarik zinciri reformu da planlanıyor.

Nissan’ın yeni CEO’su Ivan Espinosa, geçtiğimiz ay göreve başladı.

Espinosa, yaptığı açıklamada, “Zorlu 2024 mali yılı ve değişken maliyetlerin artmasıyla birlikte, karlılığa odaklanırken işimizi daha büyük bir aciliyetle geliştirmeliyiz” dedi. Espinosa, 13 Mayıs 2025’te Japonya’nın Yokohama şehrinde basın toplantısı düzenledi ve şirketin 2027 mali yılına kadar yedi araç fabrikasını kapatacağını ve 20.000 kişilik iş gücünü azaltacağını duyurdu. Yeni yönetimin, şirketin istikrarlı bir şekilde toparlanması için gereken tüm adımları atacağını vurguladı.

Related Posts

Küresel piyasalar gerilimin girdabında karışık seyrediyor

İran ve İsrail arasında geçen hafta cuma günü başlayan çatışmalar sürüyor. Bu gelişmelerin gölgesinde petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar pay piyasalarının yönü üzerinde etki ediyor. ABD’nin korumacı ticaret tutumu, imalat sanayi ve ticaret …

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Yeni evli çiftler ile engellilere ve memurlara ucuz kiralık ev projesi: Sosyal konutlardan kontenjan ayrılacak

Yeni evli çiftler ile engellilere ve memurlara ucuz kiralık ev projesi: Sosyal konutlardan kontenjan ayrılacak

Merkez Bankası haftalık rezerv verileri açıklandı: Türkiye’nin toplam altın ve döviz rezervi ne kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı. Peki Türkiye’nin altın ve dolar rezerv miktarları ne kadar? İşte Türkiye’nin rezervi hakkında yapılan açıklamalar.

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor