Herakleia Antik Kenti’nde Roma dönemine ait mozaikler keşfedildi






Herakleia Antik Kenti’nde Roma Dönemine Ait Mozaikler Keşfedildi

Herakleia Antik Kenti’nde Roma Dönemine Ait Mozaikler Bulundu

Muğla’nın Milas ilçesindeki Herakleia Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, köylüler tarafından uzun yıllar ahır olarak kullanılan Roma hamamının tabanında timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı figürlerinin bulunduğu mozaikler ortaya çıkarıldı.

Latmos ve Herakleia Kazısı Başkanı, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2024 yılında antik kentteki Roma hamamında kazı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Alanda bulunan en iyi korunmuş Roma dönemi yapısı olan hamamın kent için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyüközer, yapılan çalışmalar sonucunda hamamın mekanlarının açıldığını ve iki metreden fazla dolgu malzemesinin temizlendiğini söyledi. Bu çalışmalar sonucunda hem mekanların işlevleri hem de kullanım evreleri hakkında önemli arkeolojik veriler elde edildi.

Büyüközer, özellikle “soğukluk” kısmında bulunan mozaiklerde ortaya çıkan timsah betimlemelerinin ilgi çekici olduğunu ve bu figürlerin detaylarıyla ustalıkla işlendiğini ifade etti. Ayrıca hamamın farklı bölümlerinde bulunan mozaiklerin coğrafyadaki hayvanları gerçekçi bir şekilde resmettiğini belirtti.

“Sanatçı Coğrafyada Gördüğü Hayvanları Resmetmiş”

Hamamın ılık mekanında da sağlam korunmuş bir mozaik tabanı ortaya çıkarıldığını belirten Büyüközer, yapılan incelemelerde köşelere yerleştirilmiş 4 yunus figürü arasında flamingolar ve flamingoların ağzında kırmızı taşlardan yapılmış yılan balıkları bulunduğunu söyledi. Bu figürlerin coğrafyadaki hayvanları gerçeğe uygun şekilde yansıttığını ifade etti.

Büyüközer ayrıca, hamamın taban düzenlemesinin kayalarla yapıldığını ve mozaiklerin bu sayede iyi durumda korunduğunu belirtti.

Hamamın geçmişte köylüler tarafından farklı amaçlarla kullanıldığını belirten Büyüközer, bir dönem ahır olarak kullanılan yapının hala yan tarafının ahır olarak kullanıldığını belirtti. Bölgedeki mozaikler ve buluntuların yerel halkın ilgisini çektiğini ve çevre halkının bu keşiften büyük heyecan duyduğunu aktardı.

“Tarihin Üzerinde Yaşadığımızı Anlamadık”

Herakleia Antik Kenti’nin yer aldığı bölgede yaşayan 68 yaşındaki Turcen Aydın, uzun yıllar mozaiklerin bulunduğu alana hayvanlarını bağladığını ancak kazı çalışmalarıyla birlikte ortaya çıkan tarihi eserler karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini belirtti. Kazı ekibinin yaptığı büyük çalışma sayesinde bölgedeki tarihi eserleri tanıma fırsatı bulduklarını ifade etti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş