Emtia piyasalarında tarife belirsizliği etkisi

“`html

ABD’de Ticaret Mahkemesi, Trump’ın Tarifelerini Durdurdu

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, eski Başkan Trump’ın diğer ülkelere uyguladığı tarifelerin yasal yetkisini aştığına dair bir karar alarak, bu tarifelerin uygulanmasını durdurdu.

Kararda, karşılıklı ticaret esasına dayanan tarifelerin, ithalatı gümrük vergileriyle düzenleme yetkisi kapsamında Başkan’a tanınan izinleri aştığı vurgulandı.

Trump yönetimi, bu korsan tarifelere ilişkin mahkeme kararına itiraz etmiş durumda. İtiraz süreci devam ederken, Federal Temyiz Mahkemesi, hükümetin karara itirazı üzerine yürürlüğünü durdurma talebini değerlendirerek, kararın geçici olarak askıya alınmasına hükmetti.

Trump, Truth Social hesapında bu konuyu değerlendirirken, ABD Ticaret Mahkemesinin gümrük vergileri konusundaki kararının “son derece olumsuz” olduğunu, ancak temyiz mahkemesinin bu kararı durdurduğunu belirtti.

Eski Başkan, ayrıca yine aynı platformda, Çin’in ABD ile yaptığı ticaret anlaşmasını tamamen ihlal ettiğini öne sürdü.

Analistler, tarife politikalarındaki belirsizlikler ve ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilerde sağlanamayan uzlaşının yatırımcıların risk alma isteklerini sınırladığını ifade ederek, küresel ekonomik ve jeopolitik risklerin yatırımcıların kararlarını zorlaştırdığını belirtiyorlar.

ARTAN RİSK İŞTAHI DEĞERLİ METALLERİ ETKİLEDİ

Emtia piyasalarında, makroekonomik göstergelerin etkisi sürerken, yatırımcılar, önümüzdeki hafta açıklanacak ABD istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu hafta, ABD’de açıklanan çekirdek PCE enflasyon verisi, yıllık yüzde 2,1 ile beklentilerin gerisinde kaldı ve bu durum, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gitmeyeceği ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Altın gibi faiz hassasiyeti yüksek varlıkların uzun vadeli fiyatlamalarında etkili olan bu durum, dolardaki güçlü seyrin getirdiği kısa vadeli baskıyla dengelendi.

Bu bağlamda, ABD 10 yıllık tahvil faizleri haftayı 12 baz puan düşerek yüzde 4,40 seviyesinde kapatırken, dolar endeksi yüzde 0,2 artarak 99,3’e çıktı.

Değerli metaller, dolar endeksindeki sınırlı yükseliş ve artan risk iştahı nedeniyle değer kaybetti. Analistlere göre, ABD Ticaret Mahkemesi’nin uygulanan tarifeleri iptal etmesi, yatırımcıları riskli varlıklara yönlendirdi.

Temyiz kararına piyasa tepkisi sınırlı kalırken, güvenli liman varlıklarına olan talebin zayıf kalması fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Bu gelişmeler sırasında değerli metallerin tümü değer kaybederken, ons bazında fiyatlar platinde yüzde 3,5, altında yüzde 2, paladyumda yüzde 2,4 ve gümüşte yüzde 1,5 azaldı.

ZAYIF PMI BAZ METALLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Baz metaller, açıklanan makroekonomik verilerin getirdiği sinyallerle üretim endişelerinin artması sonucu değer kaybetti. Çin’de imalat sektörü İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayıs ayında 49,5 seviyesine düşerek daralma bölgesinde kaldı.

İmalat sektöründeki zayıf talep sinyalleri, üretimde azalma endişesiyle baz metal fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

ABD’nin Avrupa mallarına yönelik tarifeleri ertelemesi ve devam eden mahkeme süreçleri kısa vadede bir rahatlama sağlasa da, tarifelerdeki belirsizlik risk teşkil etmeye devam ediyor.

Baz metallerde bu hafta tezgah üstü piyasalarda fiyatlar libre bazında; bakırda yüzde 3,3, kurşunda yüzde 1, alüminyumda yüzde 1,5, çinkoda yüzde 2,6 ve nikelde yüzde 0,6 azaldı.

OPEC+ TEMMUZDA ÜRETİMİ ARTIRIYOR

Pete fiyatları, ikinci hafta üst üste düşüş gösterirken, OPEC+ grubundan temmuz ayı için yeni üretim artışı beklentileri ve Trump’ın tarifelere ilişkin belirsizlikleri etkili oldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubunun yapılacak toplantısında yeni bir üretim artışı kararı alınması bekleniyor. Analistler, bu artışın önceki iki toplantıda alınan 411 bin varillik artış kararından daha yüksek olabileceğini öngörüyorlar.

Gerçekleştirilen toplantıda OPEC+, pazar payını yeniden elde etmek ve aşırı üretim yapan ülkeleri cezalandırmak amacıyla temmuzda günlük 411 bin varillik üretim artışına karar verdi.

Bu gelişmelerle birlikte brent petrol varil fiyatı bu hafta yüzde 2,9 azalırken, New York Ticaret Borsası’ndaki doğal gaz fiyatları da yüzde 3,8 artış gösterdi.

AVRUPA BİRLİĞİ, ÜRETİM TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Tarım emtia fiyatları, tamamlanan haftada arz yönünden gelen haber akışı ve tarife belirsizlikleri ile birlikte pirinç hariç negatif bir seyir izledi. Brezilya’da mısır hasadı yavaş ilerlerken, Arjantin’de olumsuz hava koşulları soya hasadını etkiledi.

Avrupa Birliği, kuraklık nedeniyle 2025/26 sezonu toplam tahıl üretim tahminini 279,6 milyon tona düşürme kararı aldı. Ukrayna’da, üreticiler hava koşullarında artan riskler yüzünden buğday fiyatlarında artış bekliyor. Kanada da toprak nemi yetersizliğinden dolayı buğday üretim tahminini aşağı yönlü revize etti.

Yine Malezya hükümeti, B30 biyodizel kullanım hedefini yineleyerek, sürdürülebilir üretim artışının soya yağı gibi hammaddelere olan talebi artıracağını öngörüyor.

Bu gelişmeler sonucunda, Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar, soya fasulyesinde yüzde 1,7, mısırda yüzde 3,5 ve buğdayda yüzde 1,7 gerilerken, pirinçte yüzde 2,5 arttı.

Kahve fiyatları, mayıs sonunda yeni hasatların başlaması ile birlikte baskı altında kalırken; Vietnam ve Brezilya gibi önde gelen üretici ülkelerdeki artan arzın fiyatlar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’te, libre bazında fiyatlar şekerde yüzde 1,1, pamukta yüzde 1,5 ve kahvede yüzde 5,2 düşüş gösterirken, kakao fiyatları da haftayı yüzde 0,1 azalışla kapattı.

“`

Related Posts

Küresel piyasalar gerilimin girdabında karışık seyrediyor

İran ve İsrail arasında geçen hafta cuma günü başlayan çatışmalar sürüyor. Bu gelişmelerin gölgesinde petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar pay piyasalarının yönü üzerinde etki ediyor. ABD’nin korumacı ticaret tutumu, imalat sanayi ve ticaret …

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Yeni evli çiftler ile engellilere ve memurlara ucuz kiralık ev projesi: Sosyal konutlardan kontenjan ayrılacak

Yeni evli çiftler ile engellilere ve memurlara ucuz kiralık ev projesi: Sosyal konutlardan kontenjan ayrılacak

Merkez Bankası haftalık rezerv verileri açıklandı: Türkiye’nin toplam altın ve döviz rezervi ne kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı. Peki Türkiye’nin altın ve dolar rezerv miktarları ne kadar? İşte Türkiye’nin rezervi hakkında yapılan açıklamalar.

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor