Kolorektal kanser, özellikle genç yaş gruplarında hızla yaygınlaşan ciddi bir sağlık sorununa dönüşürken uzmanlar, bu artışın arkasında aşırı işlenmiş gıdalar, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, obezite ve fiziksel aktivite eksikliğinin olabileceğini ifade ediyor. Konuya dair yapılan araştırmalar, bağırsaklardaki bakteri dengesinin kanser gelişimiyle doğrudan ilişkili olduğunu açığa çıkarıyor. Özellikle Bifidobacterium türü bakterilerin belirli tümörlerle bağlantılı olduğu belirlenirken kolorektal kanser hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda tümör dokularında Bifidobacterium bulunduğu tespit edildi.
RİSK YÜZDE 20 ORANINDA DÜŞTÜ”
Araştırmacılar, Hemşirelerin Sağlık Çalışması ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması kapsamında yaklaşık 150 bin kişinin uzun yıllara dayanan beslenme alışkanlıklarını analiz etti. Bu kapsamda, veriler yoğurt tüketimi ile bağırsak kanseri riski arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdi. Haftada iki veya daha fazla porsiyon yoğurt tüketen bireylerde bağırsak kanseri görülme riski yüzde 20 oranında daha düşük çıktı.
Özellikle Bifidobacterium-pozitif proksimal kolon kanseri vakalarının daha az görüldüğü belirlenirken yoğurdun, belirli tümör alt grupları üzerinde antitümör etkisi gösterebilecek potansiyelde bir besin olduğu değerlendirildi.
More Stories
Giresun’da Taziye Yolunda Kaza: 4 Ölü
650 lira için arkadaşını öldürüp aracıyla uçurumdan attı
Hakan Fidan Münih’te Esad ile Görüştü