Bakan Bolat: Hizmet ihracatına hibe desteği sağlayacağız

“`html

HİSER Kümelenme Konferansı: Hizmet Sektöründe İhracat Katalizörü

Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) çerçevesinde düzenlenen Kümelenme Konferansı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Şekib Avdagiç’in katılımıyla Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik sırasında, en iyi ihtiyaç analizi, en iyi eğitim, en iyi danışmanlık, en iyi tanıtım, en iyi ticaret ve en iyi alım heyeti kategorilerinde toplamda altı farklı ödül takdim edildi.

Bakan Bolat, konferansta yaptığı konuşmada ihracatın sadece rakamsal bir değer değil, aynı zamanda yatırımlar, üretim, istihdam ve ülkeye döviz kazandırmanın temel aracı olduğunu vurguladı. İhracatın ayrıca ülkenin dış ticaretindeki önemli bir unsuru olduğunu belirterek, hava, kara, deniz ve demir yollarındaki faaliyetlerin bu süreçteki kritik rolüne dikkat çekti.

Bolat, ihracatın döviz ve dış borç ihtiyacını azalttığına işaret ederek, “Bu nedenle biz ihracata büyük önem veriyoruz. Cumhurbaşkanımız ihracatın stratejik önemini her fırsatta vurgulamıştır. AK Parti hükümetleri, bu yolda büyük desteklerle vizyonumuzu genişletmiştir.” dedi.

Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın ihracat sürecinde teknik destek sağladığını, ancak asıl rolü üstlenenin ihracatçılar olduğunu ifade ederek, “Biz bir takımız. Sorunları birlikte değerlendiriyoruz ve başarılı projeler ile destek programları hazırlıyoruz. İhracatçılarımızla sıkı bir işbirliği içerisinde yurt dışı pazarlarına açılmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçen Yıl 377 Milyar Dolar İhracat Geliri Elde Edildi

Ömer Bolat, Türkiye’nin 2022 yılı itibarıyla toplam 377 milyar dolar mal ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti: “Bu rakamın 262 milyar doları mal ihracatından, 115 milyar doları ise hizmet ihracatından gelmektedir.” dedi.

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılı için belirlediği 390 milyar dolar ihracat hedefinin, 121 milyar dolarının hizmet sektöründen sağlanacağını hatırlatarak, “Dünyadaki gelişmeleri göz ardı etmememiz gerekir. Çevremizde yaşanan krizler ve çatışmalar, ekonomik denklemlerimizi etkileyebilir.” diye belirtti.

Bu zorlu coğrafyada Türkiye’nin güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini ve ihracatın her geçen gün artan bir ivme kazandığını ifade eden Bolat, “Ülkelerimizdeki savaşlar ve zorluklara rağmen, Türkiye olarak ekonomimizi büyütmeyi başardık.” dedi.

Hizmet İhracatında Türkiye Dünyada Beşinci Sırada

Bakan Bolat, Türkiye’nin hizmet ihracatındaki payının 2002 yılında yüzde 0,89 iken, geçen yıl yüzde 1,32’ye yükseldiğini vurguladı. “Türkiye, dünya genelinde hizmet ticaretinde beşinci sırada yer almakta. Önde gelen ülkeler arasında ABD, İngiltere, İspanya ve Hindistan bulunuyor,” açıklamasını yaptı.

Son 22 yılda Türkiye’nin hizmet ihracatındaki büyüme oranının dünya ortalamasının üzerindeki bir hızda, yıllık yüzde 10 olduğunu kaydeden Bolat, birçok sektörde Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Ayrıca, Türk sinema ve film endüstrisinin her gün 800 milyon dünya seyircisiyle buluştuğunu da vurguladı.

Bakan, Türkiye’nin müteahhitlik sektöründeki başarılarını ve sağlık turizmindeki potansiyeli de dile getirerek, “Bilişim sektörü de 4,9 milyar dolar ihracat geliri sağlıyor.” ifadesinde bulundu.

HİSER Projesi ile Yaklaşık Bin Firma Desteklendi

Bolat, HİSER projesinin sadece finansal yardım sunmakla kalmayıp, aynı zamanda sektörel işbirliğini ve ortak hareket etmeyi teşvik eden stratejik bir platform olduğuna dikkat çekti. “Bu yıl, 7,3 milyar lira değerinde hizmet ihracatına yönelik hibe destekleri sağlayacağız. Toplamda, hem mal hem de hizmet ihracatı için 33 milyar lira destek sunmayı planlıyoruz.” dedi.

HİSER projesinin, yaklaşık bin firmanın ihracat performansını artırması adına önemli bir başlangıç platformu sunduğunu belirten Bolat, “Eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve toplu tanıtım faaliyetleri bu projenin önemli bileşenleridir.” dedi.

Bolat son olarak, “2023 yılına 77 eylemden oluşan bir ihracat programı ile başladık. Bu programlar, ihracatçılarımızın yanındayız. HİSER projeleri kapsamında yapılan 43 projeyi çok değerli buluyoruz ve devam etmesini diliyoruz. Bugün 6 projeyi ödüllendireceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Dev markadan büyük hata: 250 bin yanlış montajlı araç geri çağırıldı

Otomotiv dünyasında güvenlik standartları her geçen gün daha sıkı hâle gelirken, üreticilerin attığı geri çağırma adımları milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Bu kez gündemdeki isim ise Chrysler’in çatı şirketi Stellantis.

ABD ve Kanada’nın ticaret görüşmeleri sonlandı

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında Kanada’nın yıllardır ABD çiftçilerine yüzde 400 gümrük vergisi uyguladığını ve bu ülkeyle ticaret yapmanın “çok zor” olduğunu ifade etti. Trump, Kanada …