Bilim İnsanları Keşfetti: Atlantik Okyanusu’nda “Kayıp Şehir”!
Atlantik Okyanusu’nun 700 metre derinliğinde keşfedilen eşsiz jeolojik fenomen, bilim insanları tarafından “Kayıp Şehir” olarak adlandırıldı.
Alkali sıvılarla dolu hidrojen ve metan püskürten etkileyici 70 metre yüksekliğindeki “bacalar”, çeşitli mikroorganizmalara ve küçük omurgasızlara ev sahipliği yaparak benzersiz bir ekosistem oluşturuyor.
2000 yılında keşfedilen bu bölge, bilinen en uzun ömürlü havalandırma ortamına sahip okyanus bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor.
En az 120 bin yıldır devam eden bu olağanüstü fenomen, manto deniz suyu reaksiyonuyla hidrojen, metan ve diğer gazları okyanusa püskürtüyor.
Bölgedeki kuyu çatlaklarındaki hidrokarbonlar, oksijen olmasa bile yeni mikrobiyal toplulukların var olmasını sağlıyor.
AŞIRI ORTAMLARA RAĞMEN YAŞAMIN İZİ
40 derecede gaz püskürten bacalar, çeşitli salyangoz ve kabuklu hayvanlara ev sahipliği yaparken, nadiren yengeçler, karidesler ve yılan balıkları gibi daha büyük deniz canlıları da görülüyor.
2024 yılında rekor bir kaya konsantrasyonunun kaydedildiği bölgede, milyarlarca yıl öncesine ait hayati ipuçlarının bulunabileceği umuluyor.
Bilim insanları, benzeri hidrotermal alanların ve okyanusların varlığını kabul etse de, Kayıp Şehir şu ana kadar keşfedilmiş tek örnektir.
Kayıp Şehir’den çıkan hidrokarbonlar, atmosferdeki karbondioksit ya da güneş ışığından değil, deniz tabanındaki kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşmaktadır.
İncelen hidrokarbonlar, yaşamın oluşumunda kritik bir rol oynadığından, benzer habitatlardan gelmiş olabilecek yaşam formlarının varlığına işaret etmektedir – ve bunun sadece Dünya’ya özgü olmadığına da.