Prof. Dr. Akgün: Ege Denizi’nde olağanüstü bir sismik aktivite gelişimi söz konusu

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, “Türkiye’de bilinen yaklaşık 500 diri fay hattı var. Bu 500 diri fayın yaklaşık 170’i çalışılmış durumda” dedi. 1 Şubat’tan itibaren deprem fırtınasının etkisi altına giren Ege Denizi hakkında da konuşan Akgün, bölgede olağanüstü sismik bir aktivite olduğunu söyledi.

Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ‘6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme’ konulu panel düzenlendi.

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılan çalışmaların değerlendirildiği panel, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Tiryaki, akademisyenler ve davetliler katıldı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün depremlerin ardından büyük bir müdahale ve iyileştirme süreci yürüttüklerini ifade ederek, “Özellikle bu depremler sonrasında yaşadığımız acı tecrübeler bize bir anlamda bazı değerlendirmeleri yeniden yapma imkanı tanıdı. Bu anlamda özellikle gerek Çevre Şehircilik Bakanlığımız gerek AFAD olarak, bizler hem sahada hem de sürecin yönetilmesi noktasında göstermiş olduğumuz gayretleri, en üst seviyede devam ettiriyoruz. Özellikle iyileştirme aşaması noktasında, şu an dünyanın en büyük müdahale ve iyileştirme sürecini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda hakikaten son derece yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tabii ki diliyoruz ki bir daha böyle bir süreç ile karşılaşmayalım. Fakat gerçeklik maalesef bu noktada değil. Yaşadığımız coğrafya, bizim bu süreçlerle barışık bir şekilde yaşamamız gerektiği gerçeğini bize bir kez daha hatırlatıyor. Dolayısıyla hem toplumsal bilinç anlamında hem de yapılaşma süreçleri anlamında edindiğimiz acı tecrübeleri bir ders niteliğinde geleceğe taşımak zorunda olduğumuzu hatırlamamız. Bu anlamda da devletimizin tüm kurumları nezdinde bu süreç devam ettiriliyor” şeklinde konuştu.

“Deprem tehlike haritasının revizyonu mümkün”

Prof. Dr. Aykut Akgün, Türkiye’de bilinen diri fay hatlarına ilişkin olarak, “Türkiye’de bilinen yaklaşık 500 diri fay hattı var. Bu 500 diri fayın yaklaşık 170’i çalışılmış durumda. Geri kalan kısmı çalışılmamıştı. Bu şu açıdan önemli; özellikle deprem tekrarlanma aralıklarının ne kadar olduğu, ne kadar büyüklükte depremlerin üretilebileceğine yönelik çıktılar sunuyor. 23 üniversiteden önemli sayıda katılımcı ve akademisyenle birlikte bu proje yürütülüyor. İnşallah bu yılın sonu itibarıyla de bu proje tamamlamış olacak. Bu proje tamamlandıktan sonra çalışılan diri fayların, hem tekrarlama ve deprem üretme aralıkları hem de genel deprem üretme mekanizmaları konusunda önemli bilgiler edinilmiş olacak. Bu noktadan itibaren de şu an hala yürürlükte olan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın da bu sayede bir revizyonunun mümkün olacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Önlem için farkında olmamız gerekiyor”

Akgün, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin afet riski taşıdığını ifade ederek, “Türkiye’de en fazla bu olayların yaşandığı bölge; Batı Karadeniz ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Dolayısıyla buna yönelik olarak ‘Risk Belirleme Önlem Dairesi’ ve aynı zamanda ‘İklim Kaynaklı Afetleri Azaltma Daire Başkanlığı’ çerçevesinde hem tahmine hem de önlem çalışmalarına yönelik yapılan çalışmalar var. Bir süreçten etkilenme ve buna karşı bir önlem geliştirebilmeniz için önce onun farkında olmanız lazım. Dolayısıyla bu farkındalığı yürütebilecek ya da bu farkındalığı oluşturabilecek olan çalışmalar da sözünü etmiş olduğum dairelerimizde aynı hızla devam ediyor. Aynı zamanda bu toplumsal süreçle alakalı. Bu hususlar insanla etkileşime geçtiği zaman afet boyutuna ulaşıyor” diye konuştu.

“Ege Denizi’nde olağanüstü sismik aktivite gelişimi söz konusu”

Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremlere ilişkin konuşan Akgün, “Tabii ki bu alan çok bilinen bir alan, sürpriz bir alan değil. Binlerce yıldır bu süreçlerin meydana geldiği bir alan. Hem volkanik aktivite açısından hem de bizim tektonik faaliyet dediğimiz fay denetlemeli hareketleri açısından. Dolayısıyla şu an o alanda olağanüstü bir sismik aktivite gelişimi söz konusu. Özellikle bu alan, bilim camiası tarafından da mercek altına alınmış durumda ve yoğun bir şekilde izleniyor. Biz de AFAD olarak hem yurt içinden hem de yurt dışından araştırmacı ve yetkili kurumlarla görüşmelerimizi sağlıyoruz. Hem sürecin izlenmesi adına hem de olabilecek olası bir durum halinde alınacak tedbirler ve uygulanacak yöntemler çerçevesinde, planlar çerçevesinde yapılacak hususlar değerlendiriliyor. Şu an itibarıyla, dediğimiz gibi kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak bunu uzun süreli gözlemlerle sağlamak mümkün. Ama olası bir olay gelişimi sonrasında ortaya çıkabilecek olan hususların değerlendirilmesi ve alınacak önlenme noktasında da uygulanacak planlarımız belli” dedi. (DHA)


Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – Ekrem İmamoğlu’ndan “şaibeli kurultay” ve “Kılıçdaroğlu” açıklaması

TIKLAYIN – Bakan Tunç’tan CHP kurultayı açıklaması: Şikayetler partililerden geldi, harekete geçtik

TIKLAYIN – AKOM saat vererek uyardı: İstanbul için kar alarmı!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Bu bir “Zihni Sinir procesi” olmalı

TIKLAYIN – Galatasaray’ın ara transfer raporu: 27 milyon euro harcadı, 7 ismi kadrosuna kattı

TIKLAYIN -Cumhuriyet altını yeni asgari ücreti geçti: Gram altın ne kadar oldu?

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi kabul edeceğini duyurdu. Altun, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Türkiye-Irak ilişkileriyle birlikte güncel bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alınacağı ziyaret kapsamında, ‘Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’ da icra edilecek” ifadelerin kullandı.

İsrail dört cephede bomba yağdırdı

20 aydır devam eden bombardımanla Gazze Şeridi’ni yaşanmaz hale getiren ve on binlerce Filistinliyi öldüren İsrail ordusu, son dönemde saldırganlığını arttırarak bölgedeki birçok ülkeyi hedef alıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce İran ve vekil güçlerine karşı “7 cephede savaştıklarını” söylerken, İsrail ordusu geride kalan üç günde Gazze’den Yemen’e Suriye’den Lübnan’a bölgeye bomba yağdırdı.

Bu ne perhiz bu ne ihale!

‘Kamuda tasarruf başarıyla sürüyor’ diyen Şimşek’in bakanlığı yeni araç ihalesiyle yandaşlara para aktardı.

Ankara’da sürpriz Cumhur zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’yi ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kapıda karşıladı. İki lider daha sonra yüz yüze görüşme için Bahçeli’nin konutuna geçti.

Erdoğan havuz medyasına ödül yağdırdı: Uçaktaki gazeteciler ödülü kaparken ‘Yılın Haber Sitesi’ dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödüllerini sahiplerine takdim etti. Ödül alan isimlerin ve jüri üyelerinin Erdoğan’ın uçağına sık sık binen ve iktidara yakın isimler olması dikkat çekti.

O köye gidip 250 liraya 6 tane ev aldı: Herkes şaka sandı ama tapular elinde

ABD’li bir kadın, ‘ünlü’ bir köye giderek tanesi 1 euro’dan altı tane evi toplamda yaklaşık 250 liraya satın aldı. Harabeye dönmüş yapıları adım adım yenileyen kadın, artık ailesiyle birlikte taşınacağı günü bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir